poniedziałek, 15 czerwca 2009

Mój truskawkowy nałóg trwa... Tym razem śniadaniowo...
Jogurt z truskawkami

Składniki:
-jogurt naturalny
-truskawki (zmiksowane w blenderze)
-płatki jęczmienne
*jak ktos jest uzależniony od cukru to podobno pyszne jest, kiedy do truskawek przed miksowaniem doda się cukier lub miód ;)
Smacznego :)

sobota, 13 czerwca 2009

FOCACCIA...

Ostatnio korzystając z faktu, że wszyscy mieliśmy wolne i byliśmy w domu i że zapowiadał się rodzinny obiad oraz że nareszcie nie musiałam siedzieć w książkach… postanowiłam zrobić obiad ;) Upiekłam filet z indyka, do tego pomidory z bazylią, sos tzatziki i…

Focaccia z serem żółtym


Składniki:
- ok. 3 szklanek mąki (czasami nawet 3 i ½)
- 8 łyżek oliwy (zazwyczaj używam 5 oliwy zwykłej z siemieniem lnianym do ciasta i 3 oliwy z oliwek do posmarowania na wierzchu)
- 25 g drożdży
- szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- ser żółty (ok. 6 plastrów)
- suszone zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie i 5 łyżek oliwy. Wyrabiam ciasto, przykrywam je czystą ściereczką i odstawiam na 40-60 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na dwa placki. Blachę (moja ma ok. 40/20) wykładam papierem do wypieków. Układam większy placek, na nim ser, posypuję ziołami i przykrywam drugim plackiem. Dokładnie zlepiam brzegi. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Focaccię smaruję pozostałymi 3 łyżkami oliwy, posypuję ziołami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok. 40 minut w termoobiegu.
*przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Smacznego ;)

Przepis jest naprawdę prosty i zawsze mi się udaje ;) Podstawą jest dobrze wyrobione ciasto.

wtorek, 9 czerwca 2009

TRUSKAWKOWO...

Odkąd pojawiły się truskawki, nie było dnia, zeby nie było ich u mnie w domu. A jak juz są... wstanę tyle razy "po coś" do kuchni... az zjem wszystkie ;) Jestem uzalezniona od truskawek... od ich słodkiego smaku, soczystej czerwieni mmm.... J. mówi, że zmienię się w truskawkę niedługo :) Dzisiaj wróciłam ze skzoły i oficjalnie mam wszytsko z głowy, teraz tylko po świadectwo... Z tej radości zrobiłam szybko...

Ryż z truskawkami

Składniki:
- ryz biały (najlepiej jaśminowy ;))
- truskawki
- jogurt naturalny (w wersji ekstremalnej reszty mojej rodziny- śmietana z cukrem;))
Na ugotowany ryz układam truskawki i polewam jogurtem. Moja rodzina bardziej lubi rozgnieść truskawki, wymieszać ze śmietanką, cukrem i dopiero polać ryż. Podobno pyszne, więc jeśli ktos lubi to polecam :) Ja zostanę jednak przy swojej wersji ;)
Smacznego ;)

niedziela, 7 czerwca 2009

POCIESZACZ

Koniec roku szkolnego mnie wykańcza... Nie mam czasu dosłownie na nic. W kółko tylko trzeba czegoś się jescze nauczyć, douczyć... Z braku czasu na przesiadywanie w kuchni, prezentuję mój ukochany poprawiacz nastroju, a w dodatku zawierający magnez, zbawienny dla mózgu...

Kubek prawdziwego kakao

(nie lubię kakaa instant, które z kakaem ma niewiele wspólnego, stąd moje zamiłowanie do gotowania prawdziwego ;))

2 czubate łyżki kakaa mieszam z 1/4 szklanki mleka. 3/4 szklanki zagotowuję (jeżeli robię kakao dla kogoś, to do mleka, które gotuję dodaję 2 łyżeczki cukru ;)) i do zagotowanego dodaję rozmieszane kakao. Gotując chwilę, w międzyczasie ubijam trochę mleka (ekspresem ciśnieniowym albo ręcznym 'ubijaczem' ;)). Kakao wlewam do kubka, zdejmuję kożuch i nakładam mleczną piankę (dzięki piance kożuch nie wraca ;)))


mmmm uwielbiam kakao..... ;)

piątek, 5 czerwca 2009

GRECKO

Po zlokalizowaniu w lodówce sera feta nabrałam wielkiej ochoty na...

Sałatkę grecką


Składniki:
- ser feta
- czarne oliwki
- pomidor
- czerwona papryka
- zielony ogórek
- cebulka biała
- czerwona cebula
- sałata (najlepiej lodowa)
- suszone oregano i zioła do sałatek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny

Ilości nie piszę, bo to zawsze raczej na oko u mnie ;) Pomidora parzę i obieram, ogórka też obieram. Fetę, pomidora i paprykę kroję w kostkę, oliwki na połówki, ogórka i cebule w pół-plasterki. Sałatę rwę na kawałki. Sok wyciskam z cytryny, mieszam z oliwą z oliwek i ziołami. Polewam przed podaniem. Do tego idealnie pasuje włoska bułka ciabatta albo oreganka (przynajmniej ja uwielbiam :)).
Smacznego ;)